Boşanma davası nasıl açılır? Ülkemizde en sık karşılaşılan Hukuk davalarının başında boşanma davası gelmektedir. Adli istatistiklere göre 2015 yılında çeşitli sebeplere dayanarak açılan boşanma davası sayısı 205.871’dir. Peki boşanma davası nasıl açılır? Evlilik birliğinin sona erdirilmesi; ayrılık kararı alan eşleri, varsa müşterek çocukları, eşlerin ailelerini ve dolayısıyla toplumu etkilemektedir. Bu sebeple kanun koyucu, evlilik birliğinin sona erdirilmesini, haklı sebeplerin olması ve bu sebepleri inceleyecek hakimin bu haklı sebeplerin bulunduğuna ikna olmasına bağlamıştır. Yani eşler arasındaki evlilik birliğinin sona erdirilmesi için, boşanmak isteyen eşin yetkili Aile Mahkemesi’nde açacağı boşanma davasında hakimin BOŞANMA kararı vermesi gerekmektedir. Boşanma davasında hakim tarafların iddia ve delillerini dinleyecek, davanın Medeni Kanun’da belirtilen haklı boşanma sebeplerine dayanıp dayanamadığını inceleyecek ve buna göre karar verecektir
Ülkemizde çok fazla boşanma davası açılması sebebiyle birçok vatandaş, boşanma hakkında bilgi sahibi olduğunu ve tek başına davayı takip edebileceğini düşünmektedir. Ancak yargılama usulünü bilmeden ve yeterli hukuki bilgiye sahip olmadan yürütülen boşanma davalarında; tarafların yasal süreleri kaçırması, delillerin eksik veya hatalı bildirilmesi, hatalı hukuki değerlendirme yapıp etkili iddia ve savunma yapılamaması gibi sebeplerle taraflar hak kaybına uğramaktadır. Tarafların yapacağı bu hataların sonrasında bir hukukçu tarafından dahi düzeltilmesi mümkün olmamaktadır. Bu sebepleri hem davacı hem davalı kişilerin boşanma sürecinin başından itibaren bir avukattan hukuki destek almasın gerekmektedir.
BOŞANMA DAVALARINDA TARAFLARIN HAKLARI NELERDİR?
Eşlerden birinin ya da her iki eşin birlikte boşanma kararı almalarının ardından; müşterek çocukların velayetinin kimde olacağı, eğitim giderlerinin nasıl karşılanacağı, evlilik süresince elde edilen malların nasıl paylaşılacağı, eşlerin boşanma sebebiyle karşı taraftan talep edecekleri maddi-manevi tazminatlar, boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek eşin talep edeceği yoksulluk nafakası ve müşterek çocuklar ile kişisel ilişkinin kurulması gibi uyuşmazlıkların çözülmesi gerekmektedir. Bu konuların tamamında uzlaşmaları halinde taraflar, anlaşmalı olarak boşanma yoluna gidebilirler. Ancak eşler arasında boşanma ve sonuçlarına ilişkin bir uyuşmazlık varsa o halde bir eşin açacağı boşanma davasında hakim tarafların iddialarını ve delilleri değerlendirerek hüküm kuracaktır.
Boşanma kararı alınmasında bir tarafın kusuru bulunuyorsa diğer eş, boşanma davası açma ve boşanmadan kaynaklanan nafaka, velayet ve tazminat taleplerinde bulunma hakkına sahiptir. Ayrıca boşanma sürecinde uzaklaştırma kararı, koruma talebi, tedbir nafakası gibi taleplerde de bulunulabilir. Boşanmada kusuru bulunmayan eş, anlaşmalı boşanma davasında dahi diğer eşten bu taleplerde bulunma hakkına sahiptir. Ayrıca boşanmaya bağlı olarak evlilik birliği içerisinde iken edinilen malların paylaşımı da bu süreçte yapılacaktır.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?
Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? Eşler, evlilik birliğinin sona erdirilmesine birlikte karar verebilirler. Bu karar boşanma davası açılmadan önce alınabileceği gibi bir tarafın açacağı boşanma davası devam ederken de alınabilir. Bu durumda düzenlenecek bir protokolde; tarafların birbirlerine ödeyecekleri maddi-manevi tazminatlar, evlilik birliği içerisinde iken edinilen malların paylaşımı, müşterek çocukların velayeti, ödenecek nafaka miktarı kararlaştırılır. Bu belge ile yetkili Aile Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak boşanma davası açılır. Bu süreçte tarafların anlaşmış olmaları sebebiyle yargılama kısa sürede bitmektedir. Anlaşmalı boşanmada mahkeme tarafından verilecek kararda, tarafların hazırladığı protokol dikkate alınacaktır. Bu sebeple tarafların arasında düzenlenecek protokol mutlaka bir avukat tarafından hazırlanmalıdır. Böylece ileride yaşanabilecek uyuşmazlıklar ve hak kayıpları önlenecektir.
ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?
Evlilik birliğinin sona erdirilmesi konusunda eşler arasında bir anlaşma var ise anlaşmalı boşanma davası açılabileceğini yukarıda belirtmiştik. Ancak boşanma sürecinde her konuda anlaşmaya varan eşlerin sayısı maalesef azınlıktadır. Yani eşler boşanmanın kimin kusurundan kaynaklandığı, velayet veya mal paylaşımı gibi konularda genellikle anlaşmazlığa düşmektedir. Bu durumda boşanmak isteyen eşin çekişmeli boşanma davası açması gerekmektedir. Boşanma davası açmak isteyen eş, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen boşanma sebeplerinden en az birinin oluştuğunu ve bu sebebin oluşmasında diğer eşin kusurlu olduğunu iddia etmeli, bu iddiasını ispatlayacak delilleri mahkeme’ye sunmalıdır. Boşanma davası açılırken yetkili ve görevli mahkemenin doğru tespit edilmesi ve iddiayı ispatlayacak delillerin usule uygun bir şekilde mahkemeye sunulması gerekmektedir. Davanın açılması veya yargılama sırasında yapılacak eksik veya hatalı işlemler kişilerin hak kaybına uğramasına sebep olacaktır. Bu sebeple boşanma davası sürecinde mutlaka bir avukattan hukuki yardım alınması gerekmektedir. Boşanma davası ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizimle İLETİŞİMe geçiniz.
Yazar hakkında